Què és la cultura? O, més bé, què entenem per cultura? El terme, provinent del llatí, té moltes definicions diferents. Pot referir-se als costums i tradicions d’un territori i col·lectiu de persones. O bé, al conjunt de coneixements que s’adquereixen en el desenvolupament de les facultats intel·lectuals. En totes les seves accepcions, hi ha una posada en comú: la cultura transforma. És capaç d’alterar i modificar les característiques d’un context. Remoure’l, posar-lo del dret i del revés i canviar el que podia semblar la seva naturalesa inicial.

Una prova evident d’aquesta afirmació és la gestió cultural de Pilar Velilla a la ciutat colombiana de Medellín. “Sóc una colombiana entestada en què el meu pas per la vida deixi el món una mica millor de com el vaig trobar”. Entre les seves obres dels últims anys, destaca la rehabilitació del Jardí Botànic de la ciutat o la reforma del Museo de Antioquia. La seva implicació per revivar l’art i cultura d’aquesta localitat colombiana ha tingut impactes directes en la seva societat. És a dir, l’ha transformada.

 

No dubtem que la cultura transforma. Però, què ha de tenir un projecte cultural per ser transformador i poder definir-se com a tal? Té límits, la cultura? La seva capacitat per alterar un panorama depèn de les característiques del context o de la seva pròpia eficàcia? Per tant, com més transgressora sigui una acció cultural, més possibilitats té de transformar un ambient?

 

Totes aquestes preguntes i moltes d’altres al voltant del poder de la cultura es plantejaran el pròxim 16 de maig a la jornada de Mutare. Se celebrarà a l’Antiga Fàbrica d’Estrella Damm (Barcelona) amb la intenció de convertir-se en un espai on es reflexioni al voltant de la cultura i la transformació social. Un pretext idoni per donar cabuda a algunes de les veus referents en aquesta qüestió.

 

Podeu endevinar la primera? Sí, Pilar Velilla serà a Mutare com una de les ponents principals de la jornada. Explicarà com la cultura ha pogut transformar la ciutat per la qual ha estat treballant en els últims anys. Però altres grans noms passaran per l’Antiga Fàbrica. Noms com el del gestor cultural Jorge Sánchez, qui parlarà sobre la Nau Bostik: un dels projectes culturals més transgressors i exitosos engegats a Barcelona en els últims anys. També Gemma Carbó, Directora del Museu de la Vida Rural, que assegura que “establir relacions entre els equipaments i projectes culturals del món local és urgent i necessari”. O Òscar Esteban de Tot Raval o Ada Vilaró d’UrGent Estimar. Els donarà la benvinguda Marta Esteve, presidenta de la Fundació Carulla, conscient de l’estreta relació entre la preservació de la cultura catalana i el panorama social del nostre país.

 

Un matí dedicat a ponències que nodreixen el debat cultural, que donarà el tret de sortida a les 9 h i s’allargarà fins a les 15 h. Amb la participació de la periodista Bibiana Ballbè i en Jordi Sellas, que tancaran l’acte amb un decàleg que mirarà de recollir les idees principals i més interessants de totes les ponències. Seran capaços de contestar la pregunta de “quin són els elements que fan un projecte cultural més transformador”?